Meteen naar de inhoud

Handig om te weten

Als je met vrijwilligers gaat werken, loop je tegen allerlei zaken en vragen aan. Wat mag ik aan vrijwilligers vragen? Hoe zorg ik dat vrijwilligers bij ons blijven? Mag ik een vrijwilliger ‘ontslaan’? De medewerkers van Vrijwilligerspunt Winterswijk geven advies over alles wat met vrijwilligers en vrijwilligerswerk te maken heeft. Dus staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op.

Meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk

Nee, een organisatie is niet verplicht om vrijwilligers een onkosten- of reiskostenvergoeding oftewel een vrijwilligersvergoeding te geven. Wel hanteren veel vrijwilligersorganisaties het principe dat vrijwilligers zelf geen kosten voor het vrijwilligerswerk hoeven te maken.

Er is sprake van een vrijwilligersvergoeding als de vergoeding niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. De vergoeding moet het karakter hebben van een onkostenvergoeding. De Belastingdienst hanteert de term `geen marktconforme vergoeding`. Als de vergoeding wel marktconform is, is geen sprake van een vrijwilligersvergoeding en is de vergoeding belast voor de loon- en inkomstenbelasting.

Een goede verzekering kan uw organisatie veel tijd, geld en energie besparen. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Op vrijwilligerswerk.nl vindt u uitgebreide informatie over verzekeringen en over aansprakelijkheid.

De Belastingdienst heeft maximale uurtarieven ingesteld om een duidelijke afgrenzing met beroepsmatige arbeid te geven. Voldoet men aan de maximale normbedragen per uur, maand en jaar dan spreekt de Belastingdienst van geen-marktconforme beloning en is geen loon- en inkomstenbelasting verschuldigd.

Nee, de Belastingdienst verlangt niet dat organisaties een urenadministratie bijhouden ter onderbouwing van de vrijwilligersvergoeding.

Organisaties die met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens of geld werken, kunnen aan hun vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.

-